Af: Flemming Bjerre

Hvad har Disney og pigefodbold med hinanden at gøre? Det er ikke to ord, man normalt forbinder med hinanden, men det er faktisk en forkert opfattelse. UEFA har sammen med Disney lanceret et initiativ, der skal få flere piger til at spille fodbold. Det sker under navnet UEFA Playmakers inspired by Disney, hvor 5-8 årige piger får en sjov og sikker introduktion til fodbold gennem bevægelse, leg og Disney-magi.

Træningsprogrammerne er udviklet i samarbejde med universiteter, så selv om der er lagt op til leg og bevægelse, er der også høj kvalitet i de øvelser, der er udviklet til konceptet. DBU har derfor ikke været i tvivl om, at tilbuddet også skulle udbredes til klubber i Danmark.

En af de klubber, der har meldt sig på banen, er samarbejdsklubben Spjald IF, der nu er midtvejs gennem forårets forløb. Ungdomskonsulent Hans Uhd fra Spjald IF er stolt over, at klubben er blevet valgt som en af værterne:

- I hele vores kommune har vi brug for, at flere piger begynder at spille fodbold. Hos Spjald IF har vi i forvejen en række pigehold, men vi vil meget gerne have flere piger til at vælge fodbolden, siger Hans Uhd i en pressemeddelelse.

Under træningen følger pigerne en historie fra Disney-filmen Frost. Den noget alternative indgang skal gerne motivere pigerne til at se det sjove i regelmæssig fysisk træning og fodbold.

Træningen er startet, og er for alle interesserede piger i aldersgruppen 5-8 år og løber over otte tirsdage.

- Deltagelsen gælder ikke kun for de lokale piger fra Spjald, men er også et tilbud til piger fra omegnsbyerne. Når pigerne forhåbentligt får lyst til at fortsætte med at spille fodbold, sørger vi for, at de kommer videre til en klub i nærheden af deres hjemby, fortæller Hans Uhd.

En lang række af frivillige

Træningen varetages af en række frivillige, der har været gennem et forudgående DBU kursus inden opstarten, så de har følt sig godt klædt på til opgaven. Vi har taget en snak med 2 af trænerne - Jesper Puggaard og Rikke Mathiassen, der kommer med vidt forskellige baggrunde. Jesper er U8 pigetræner i Spjald IF og kender derfor på forhånd en række af de deltagende piger. Rikke har ikke de store erfaringer med fodbold, men er frivillig indenfor svømning.

Vi spurgte Rikke og Jesper til, hvorfor de havde meldt sig på banen. De var begge begejstrede for det nye koncept og uddyber:

- Konceptet lød megafedt, og så er det bare dejligt at arbejde med børn, udtaler Rikke Mathiassen.

- Det er dejligt, at der bliver sat fokus på de unge piger. Det er et fedt koncept, hvor øvelserne bliver passet ind i historien - som her den første gang drejer sig om Disnyefilmen Frost, fortæller Jesper Puggaard.

Billedet øverst i artiklen snyder lidt. Der var virkelig gang i pigerne, da vi var ude at besøge dem i Spjald, men det ville kræve et bedre kamera at fange den ivrige aktivitet, som pigerne lagde for dagen.

Målet er flere unge pigespillere

- Vi var lidt spændte på opstarten, men blev virkeligt overraskede over det store fremmøde til første træningsdag. Der var tilmeldt 14 piger på forhånd, men hele 34 dukkede op den første dag. Og ikke kun fra Spjald, pigerne kommer også fra flere af omegnsbyerne oplyser Rikke og Jesper.

Der er ikke kun fokus på leg og bevægelse. Hver træningsdag slutter af med, at pigerne samles og reflekterer over dagens forløb og et emne, som trænerne tager op.

- Vi lægger stor vægt på, at pigerne forstår vigtigheden af sammenhold, at der bliver lyttet til alle, og at vi respekterer hinanden, fortæller Rikke og Jesper. Pigerne gør det utroligt godt. Der er virkelig en god stemning under træningen, og vi glæder os hver gang til næste træningsdag, slutter Rikke og Jesper.

Den store succes fra foråret bliver fulgt op i de kommende sæsoner. Spjald IF har foreløbigt lavet en aftale med DBU gældende for 2½ år, så de piger, der ikke har været med i foråret, får en ny chance efter sommerferien.

Det bliver spændende at følge, om det nye tiltag vil kunne mærkes i Spjald IF og de omkringliggende klubber, hvor målet naturligvis er at få flere piger i gang med at spille fodbold.