At der laves et rigtigt godt stykke arbejde i børnetræningen på træningsbanerne rundt omkring i Ulveland, har der aldrig været tvivl om. I disse hjemlige træningsmiljøer øver spillerne sig, så de kan blive den bedst mulige udgave af sig selv og nogen af dem opnår tilmed at være blandt de allerdygtigste på sin årgang i egen klub.

Alle disse dygtige drengefodboldspillere i U10-U12 sender FCM samarbejdsklubberne på FCM Fodboldskole, hvor de efterfølgende på et af FC Midtjyllands tre TOPcentre eller til FCM Klubsamarbejdets FCM-licenstræning prøver sig selv af i et godt børnetræningsmiljø, hvor udvikling blandt andre dygtige fodbolddrenge på samme årgang er i fokus.

Det er enormt attraktivt for disse drenge at blive en del af et træningstilbud i FCM-regi, hvor vi i denne sæson træner med rekordmange spillere. På FC Midtjyllands tre TOPcentre i henholdsvis Herning – Thisted – og Skive deltager således 127 spillere fra 44 forskellige samarbejdsklubber i sæson 2020/2021. Nogle af disse klubber har flere spillere med end andre, men også mindre klubber som fx Grønbjerg/Langelund IF, Sydmors IF og Ryde/Handbjerg UF er repræsenteret med én eller flere spillere i TOPcenter-regi, som er et træningstilbud for de spillere som pt. vurderes at have det største potentiale.

Topscorerne med flest spillere på et af FCMs TOPcentre skal man dog finde i de større klubber:

TOPcenter HERNING                     TOPcenter THISTED               TOPcenter SKIVE                      
Mejdal-Halgård Fodbold (9) Thisted FC (11) Skive IK (14)
Brande IF (6) Hurup IF (6) Alhedens IF (6)
Holstebro Boldklub (4) MorsØ FC (6) Vinderup IK (6)

 

FCM-licenstræning for drengene i næste geled
For de U10-U12 drenge som ikke har fået muligheden for at træne på et af de tre TOPcentre, er der via FCM Klubsamarbejdet alligevel tilbud om at få en ugentlig træning i FCM-regi. Det er et tilbud som 382 U10-U12 drenge fra 70 forskellige FCM samarbejdsklubber har valgt at takke ja til i indeværende sæson, hvor de er tilmeldt FCM-licenstræningen i de respektive områder som FCM Klubsamarbejdet er inddelt i.

Sammenlagt træner FCM altså med 509 U10-U12 drenge fra vores samarbejdsklubber samtidig med at de træner og spiller kampe i egen klub og ikke overraskende så er det noget som begejstrer børneudviklingstræner i FC Midtjylland, Jesper Sigen:

- Vi vil gerne bevare de gode fodboldmiljøer ude i regionen og samtidig støtte op omkring dygtiggørelsen af spillerne. Derfor har vi også valgt at have mange træningstilbud i drengenes nærområder, da vi ikke tror på, at vi udvikler drengene bedst ved at lade dem opholde sig meget på landevejene. Rent faktisk har vi af den årsag ti forskellige træningstilbud til markspillerne i disse årgange og derudover har vi også seks forskellige træningstilbud til målmændene i U10-U12 årgangene.

Nøglen til succesen
Træningen på TOPcenter HERNING ligger fast i Stadome i Ikast, mens den på TOPcenter THISTED foregår på både Lerpyttervej i Thisted eller på Skyum Idrætsefterskole. På TOPcenter Skive ligger træningen fast på Skyttevej hos Skive IK.

- I FCM-licenstræningen træner drengene derimod i et forløb, som kører på skift hos flere af områdets FCM samarbejdsklubber. Træningen er niveaudelt, men fælles for alle deltagere er, at man her får yderligere mulighed for at udvikle sig til at blive en endnu bedre fodboldspiller og at man får anledning til masser af smil, gode oplevelser og venskaber på kryds og tværs af FCM samarbejdsklubber.

Uanset hvilket træningstilbud den enkelte dreng er en del af, er det dog miljøet, tankerne og værdierne bag som er nøglen til succesen.

- Vi arbejder hele tiden på at skabe et stærkt FCM-miljø, hvor der trænes i FCM-tøj, hvor drengene præsenteres på MCH Arena og på vores hjemmeside og så får alle et sæsonkort til Superligakampene på MCH Arena. På den måde føler alle sig som en del af FCM samtidig med de spiller i egen klub, fortæller Jesper Sigen.

- Vi har stor fokus på trivsel og glæde i vores setup. Alle spillere skal have en voksen, de kender godt samt holdkammerater som de er trygge ved. Det er faktisk vigtigere end konstant udvikling. Udviklingen skal nok komme, hvis det første er på plads. En hurtig og direkte kontakt mellem forældre, klubtrænere, klub og den FCM-ansvarlige gør endvidere, at vi kan gribe hurtigt ind, hvis trivslen eller glæden ikke er i top, fortæller Jesper Sigen.

Et resultat af det øgede aktivitetsniveau for fodboldspillere på alle niveauer er, at mange spillere og deres forældre kommer rundt på andre træningsanlæg og af erfaring ved vi, at både børn og forældre har det med at forelske sig i andre fodboldmiljøer. Nogen tror nemlig altid, at græsset er grønnere på naboens grønsvær end den er i egen klub. Derfor har vi i FCM Klubsamarbejdet også sat nogle klare regler op for eventuelle klubskifter.

- Det er vores opfattelse, at spillerne får tilstrækkeligt med sportslige udfordringer igennem træning i egen klub samt deltagelse i FCM-træningen. Vi henstiller derfor til, at evt. klubskifter kun gennemføres, hvis afgivende klub – modtagende klub – pågældende familie og FCM Klubsamarbejdet ALLE synes det er en god ide. Er dette ikke tilfældet i forbindelse med et klubskifte, kan pågældende spiller ikke længere deltage i det respektive FCM-forløb. Det er en holdning, som vi indtager og håndhæver, for at beskytte de fodboldmiljøer drengene kommer fra og dermed fodboldkulturen i Ulveland. Dialog mellem klubberne, forældrene og den FCM-licensansvarlige gør, at der kun er meget få klubskifter blandt spillere i et FCM-træningsforløb, og ved de få, der er, så har alle parter skriftligt godkendt overfor FCM Klubsamarbejdet. På den måde sikrer vi i fællesskab og gennem god dialog, at både samarbejdet mellem FCM og regionens mange samarbejdsklubber forbliver unikt, men også at samarbejdet imellem de enkelte klubber vokser sig endnu stærkere, fortæller Jesper Sigen.

Når man ugentligt træner med 509 U10-U12 spillere så ved vi jo også godt, at det ikke er dem alle, der ender som Superligaspillere. Men der skal også være fodboldspillere, som ender med at spille på alle andre mulige niveauer. Nogle ender med at blive fodboldtrænere andre med at være fodboldledere. Fælles for alle er dog, at børnene skal have lov til at få så mange gode, positive og glædelige oplevelser med fodbolden som overhovedet muligt. Jo flere vi kan give børnene af disse, jo flere kan vi forhåbentligt også bevare i fodbolden igennem hele livet. Og det er vigtigt… uanset hvilket niveau fodbolden foregår på.