Når landet pludselig lukker ned fra den ene dag til den anden, så skal man til at tænke i nye og alternative baner. Således også for fodboldtræningen i foreningsidrætten, hvor man hurtigt kan risikere, at andre fritidsaktiviteter bliver spændende og vedvarende. Det var man meget opmærksom på hos Skive IKs U11-pigeafdeling. Her var man meget bevidste om, at alle pigerne elsker at være en del af fællesskabet, men at nogle måske også godt kan undvære fodbold, hvis andre spændende ting byder sig til.

- Vi var derfor, i forbindelse med nedlukningen af Danmark i marts måned, meget opmærksomme på, at en længerevarende nedlukning godt kunne få negative konsekvenser ift. medlemsantallet og at vi ikke måtte tage det for givet, at alle 19 piger, uden en indsats, ville komme tilbage, fortæller årgangsansvarlig Jens Nielsen.

Derfor var man også klar til at gøre en stor indsats for pigerne, så humøret og motivationen kunne holdes oppe.

- Sikkert var det – der skulle ske noget! Vi skulle være aktive i vores facebookgruppe og vi skulle signalere, at vi som trænere savnede fællesskabet lige så meget som spillerne – hvilket vi også gjorde, fortsætter Jens Nielsen.

Klar målsætning for trænerne
I trænerteamet, som, foruden Jens Nielsen, består af Thomas Johansen og Morten Finderup, er man meget engagerede. Derfor har man også lavet en klar målsætning:

- Hvis en af vores piger ønsker at stoppe med fodbold, så skal det ikke skyldes forhold, som vi som trænere har indflydelse på. Det kan være mange ting - mobning, manglende udvikling, kedsomhed til træning, manglende opmærksomhed osv., beretter Jens Nielsen.

Derfor gør man også meget for fællesskabet, og tænker i flere omgange ud af boksen, og det resulterede altså i forskellige initiativer, som var med til at fastholde pigegruppen og fællesskabet.

En tur i fjorden
I slutningen af marts startede man derfor ud med en løbe-/gå-challenge. En udfordring på ca. 3 uger, hvor målet var, at pigerne tilsammen skulle score 1200 point. Én løbet kilometer gav 1 point, én gået kilometer gav 0,5 point osv. Samtidig kunne pigerne følge med i, hvor mange point de selv havde bidraget med og de der havde lyst, kunne konkurrere lidt mod sine veninder ift. at motionere mest. De fik noget at gå op i, de fik rørt sig og de fandt ud af, at de faktisk godt kunne løbe 3, 5 eller 10 kilometer. Pigerne klarede med nød og næppe udfordringen og det medførte, at trænerteamet, i april måned, skulle live-streame fra en tur i baljen og det kolde vand i Skive fjord, samtidig med der blev sunget Det er et yndigt land.

(Artiklen fortsætter under filmen)

Inspiration til selvtræning
Nedlukningen fortsatte, og der skulle tages et nyt tema op. Det kan for mange piger og forældre være svært selv at finde på fodboldøvelser hjemme i haven – derfor besluttede trænerteamet at indspille en inspirationsvideo, med forskellige former for øvelser; motoriske og tekniske øvelser. Der blev også tilbudt en startpakke med 12 små kegletoppe, en fodbold og en rebstige til billige penge, så alle havde muligheden for at komme i gang derhjemme.

- Hvor mange der rent faktisk benyttede sig af øvelserne ved vi ikke – men der skete noget, vi forsøgte at inspirere og motivere (også forældrene), så pigerne ikke mistede gejsten, husker Jens Nielsen.

En anden ting, som altid bliver forsøgt for fællesskabet, er at man føler sig ens. Normalt når holdet tager til stævner, f.eks. Vildbjerg Cup, som desværre i år blev aflyst, er alle pigerne på holdet ens klædt. Derfor fik alle, med fælles hjælp, en træningsdragt.

- Så trods nedlukning, krise i erhvervslivet m.v. gik vi i gang med en indsamling som skulle sikre, at alle piger fik tildelt en paradedragt. Det lykkes på få timer og en indsats for at styrke fællesskabet var i hus, siger Jens Nielsen inden han slutter:

- Efter der er åbnet en smule op igen, har vi afholdt fodboldgolf med fælles spisning på McDonalds og vi har været en tur i biografen – alt sammen selvfølgelig iht. Corona-retningslinjerne.

I FCM Klubsamarbejdet bifalder vi det gode arbejde og engagement, der bliver vist på Skive IKs U11-pigehold – både fra trænerteamet og spillerne.