Af: Flemming Bjerre

FC Midtjylland har fra 1. januar tilknyttet Mathias Wael som assistenttræner for U15. Mathias er 25 år og bytter trænerjobbet i Vejle Boldklub ud med jobbet i FC Midtjylland.

Mathias Wael var en lovende ungdomsspiller i Sønderjyske, men måtte i en tidlig alder opgive karrieren efter flere skader. Han kastede sig i stedet over trænergerningen og var bl.a. tilknyttet Sønderjyskes U19 hold, da de vandt guld i U19 divisionen. Han blev senere assistenttræner for Sønderjyske U15, inden han sidste sommer blev hentet til Vejle som U15 træner.

- FCM hørte om min situation i Vejle, hvor studie og fodbold ikke fulgtes ad, så de spurgte interesseret ind til fremtiden, og derfra kom der en aftale på plads, fortæller Mathias Wael.

Udover en træneruddannelse er Mathias også uddannet sportsmassør, sportsterapeut og sportscoach – kompetencer, som måske også kan komme i anvendelse i FCM.

I gang med læreruddannelse

Mathias Wael er i gang med læreruddannelsen, og det fungerede ikke optimalt i Vejle, da flere fag kun kunne tages i Odense. Det var en udfordring at få uddannelse og trænerjobbet til at fungere optimalt, så derfor var Mathias lydhør, da FC Midtjylland meldte sig på banen.

Det vigtigste for Mathias var, at der kunne findes en model, hvor han både kunne fungere som træner i FC Midtjylland og samtidig passe sine lærerstudier.

Det lykkedes at få en aftale i stand, så Mathias allerede fra årsskiftet kunne starte op i FC Midtjylland. Lærerstudierne er sat på pause i foråret, men genoptages efter sommerferien på lærerseminariet i Silkeborg, hvor han efter planen bliver færdig i sommeren 2023.

Udover en samlet løsning i forhold til læreruddannelsen var der også andre faktorer, der gjorde det nemt for Mathias at takke ja til tilbuddet fra FCM:

- Som så mange andre har jeg selvfølgelig også ambitioner. Og jeg er helt sikker på, at jeg kan tage mange erfaringer med mig fra FC Midtjylland, både på og udenfor banen, fortæller Mathias Wael.

- Og så er jeg selvfølgelig stolt over, at FCM har vist interesse. Det varmer, at de tror på mig, fortsætter Mathias.

En svær, men positiv opstart

Opstarten i FC Midtjylland har været anderledes end normalt. Mathias Wael har fra starten haft træneransvaret for 8 spillere, idet der i starten alene måtte trænes i grupper med 4 spillere og 1 træner. Det er heldigvis siden blevet ændret, så hele truppen nu kan træne samlet.

- Forudsætningerne har været svære pga. Corona, men omvendt har vi med en forsinket turneringsstart haft bedre tid i optakten, og det har været positivt at lære spillerne at kende, udtaler Mathias.

- Jeg er kommet tæt på spillerne og de øvrige folk i organisationen, fortæller Mathias. FCM er præget af et fladt hierarki og stor åbenhed. Det føles som en stor familie, hvor der lyttes til alle, og det tiltaler mig, fortsætter Mathias.

Den lidt længere opstart har betydet, at Mathias har haft gode mulighed for sammen med cheftræner Martin Mark at afstemme, hvordan de kan udnytte hinandens forskelligheder. De ser begge frem til førstkommende lørdag, hvor turneringen starter med en hjemmekamp mod Lyngby.

Målet er at udvikle og respektere det hele menneske

I en klub som FC Midtjylland er det naturligvis et mål at få udviklet så gode fodboldspillere som muligt. Men det er langt fra det eneste, som trænerne på U15 har fokus på.

- Vi arbejder på at klargøre spillere til akademiet og at hjælpe de øvrige spillere videre bedst muligt. Alle spillerne skal have så god en oplevelse som muligt. Det er vigtigt, at vi udvikler og respekterer det hele menneske, slutter Mathias Wael.

Selvom U15 holdet består af en række dygtige spillere med hver deres ambitioner, er det lykkedes at skabe en god holdånd med en god stemning i truppen.

Det er bevidst, at vi ikke tidligere i artiklen har omtalt det fædrene ophav. Men jo, Mathias er søn af Nicolai Wael, tidligere spiller og træner i Vejle Boldklub og tidligere træner i samarbejdsklubben Ringkøbing IF.

Og det har netop været vigtigt for Mathias, at han får opbygget sit eget navn indenfor trænerverdenen, og ikke kun er kendt som Nicolai Waels søn.

Vi ønsker held og lykke til Mathias med jobbet i FCM, og vi glæder os til at følge Mathias og trænerteamets arbejde med de unge ulve i et spændende forår.