Når man som talentfuldfodboldspiller i sit sidste halvår som U12-spiller i Ulveland går og fodbolddrømmer, så er drømmen hos mange af de unge knægte, at man fra U13-tiden bliver tilbudt at skifte sin fodboldarena i den lokale klub ud med en plads i FC Midtjyllands U13-trup. Alternativt kan fodbolddrømmen være, at man får lov at deltage i den talenttræningstrup, som der sideløbende arbejdes med, mens disse spillere fortsætter med at træne og spille kampe i egen klub.

For at en sådan fodbolddrøm kan gå i opfyldelse, så er det en forudsætning, at man allerede fra en tidlig alder har brugt en masse tid på at lege og dygtiggøre sig med fodbolden. Timerne med fodbolden kan både være brugt i egen have, i skolegården med vennerne, på gaden eller den kan have foregået i mere strukturerede sammenhænge i egen klub eller måske endda i træningsforløb hos FCM Klubsamarbejdet.

Sådan er det også for den trup af spillere, der i denne sæson udgør FC Midtjyllands U13-trup eller som er en del af talenttræningstruppen. Her har 19 ud af 20 spillere fra FCMs samarbejdsklubber således i deres tid som U10-U11-U12 spillere på et tidspunkt været deltagere i FCM-licenstræningen, som er for spillere på alle niveauer.

- Det er klart, at jeg som FCM-licensansvarlig er glad for at se, at tidligere deltagere i FCM-licenstræningen opnår et niveau, som kvalificerer dem til at blive en del af FCM U13. Nogen spillere og forældre tror fejlagtigt, at hvis ikke man er en del af TOPcenter-træningen allerede fra U10-alderen, så er alle forhåbninger om at indfri sine fodbolddrømme slut, men i FCM Klubsamarbejdet har vi netop et tilbud om FCM-licenstræning, for at holde flest mulige drenge i spil længst mulig tid, fortæller FCM-licensansvarlig Jesper Sigen.

Alle 19 spillere har dog også været en del at TOPcenter-træningen i kortere eller længere tid. Her er de blevet matchet godt med hinanden og har dygtiggjort sig i et sportsligt godt miljø med nogle fagligt kompetente trænere. Kompetente trænere og medspillere er dog ikke kun noget, som man møder i TOPcentertræningen, men også i FCM-licenstræningen.

- Som U10-U12 spiller i den niveaudelte FCM-licenstræning oplever man også højt niveau hos medspillerne. Samtidig har vi også her skabt et miljø, hvor der er plads og lov til at fejle. Det er en træning, hvor bold og krop er i centrum samt en træning hvor nye tekniske detaljer kan trænes ekstra meget. Derudover har vi været heldige og dygtige nok til at finde nogle dygtige FCM-licenstrænere, som sætter barnet før fodboldspilleren, fortæller Jesper Sigen.

Det at skabe sådanne miljøer, kommer dog ikke bare af sig selv. Det er noget, som mange er med til at skabe.

- Ét er dog at have nogle dygtige FCM-licenstrænere, noget andet er, at vores samarbejdsklubber er enormt dygtige til at byde sig til som værtsklubber for FCM-licenstræningen og at de hver og en har nogle rammer, der gør en udviklende træning mulig. Det er noget, som vi i FCM Klubsamarbejdet sætter enormt stor pris på, men mon ikke der i hvert fald også er 19 nuværende U13-spillere i FCM-regi, som sætter pris på den indsats som FCM-licenstrænerne har gjort for dem og de rammer som breddeklubberne har været med til at give dem i FCM-licenstræningen, spørger Jesper Sigen retorisk.